CAD/CAM-technieken
Dan weet je dat het vast goed zit!

Paletsingel 118
2718 NS Zoetermeer
T. 079 363 44 20

CAD/CAM-technieken

Implantologie Zoetermeer > Werkwijze > CAD/CAM-technieken

Bij implantologie speelt digitale techniek een steeds grotere rol. CAD/CAM is een afkorting die staat voor Computer-Aided Design en Computer-Aided Manufacturing.

 

CAD-fase

Voor een zorgvuldige planning alvorens een operatie is er soms veel meer informatie nodig dan alleen een driedimensionale röntgenfoto (gemaakt in het aanvullend onderzoek). Na de 3D-scan kunnen we op de computer met speciale software van Simplant (Firma Materialise Dental, gevestigd in België) een virtuele planning van de implantaten maken (de CAD-fase).

CAM-fase

In bepaalde situaties (bijvoorbeeld weinig hoogte van het kaakbot in relatie tot de kaakzenuw) kan het noodzakelijk zijn om een driedimensionale boormal te laten vervaardigen, wat het risico op het raken van de kaakzenuw tijdens een operatie verwaarloost (zie foto). Ook dit gebeurt computergestuurd (de CAM-fase). Met een filosofie die restauratiegedreven is en ‘guided surgery’ (het statisch implanteren) kunnen we de implantaten vervolgens zo optimaal mogelijk in het kaakbot plaatsen. Het wordt tenslotte allemaal van te voren digitaal gepland. Het is zelfs mogelijk om van te voren een (CAM) noodvoorziening te laten vervaardigen (immediate smile). Het is een mooi stukje techniek en zeer modern.

Verschillende soorten 3D boormallen (zie foto):

  • Tandvlees  afgesteund (tandenloze patiënten)*
  • Tand of kies afgesteund*
  • Bot afgesteund (vaak in combinatie met een benodigde botopbouw)

Botafgesteunde boormal botafgesteunde boormal
botafgesteunde boormal 

 

* mogelijk om rechtstreeks door het tandvlees in het bot te boren. Hierbij is het niet noodzakelijk het tandvlees open te klappen.


Eventueel aanvullend onderzoek Pre-implantologische chirurgie
,,

Een implantaat geeft het gevoel van eigen tanden terug.